İqlim böhranı şokolad bazarının çökməsinə səbəb olur, araşdırma aparılır
Tarix: 14-02-2025 | Saat: 21:15
Bölmə:Özəl | çapa göndər

Tədqiqatçıların fikrincə, iqlim böhranı qlobal kakao istehsalının təxminən 70%-nə cavabdeh olan Qərbi Afrika regionunda həftələr ərzində yüksək temperaturlara səbəb olub, məhsul yığımını vurub və ehtimal ki, şokoladın rekord qiymətinə səbəb olub.
Bölgədəki fermerlər son illərdə isti, xəstəlik və qeyri-adi yağışlarla mübarizə aparıblar ki, bu da istehsalın azalmasına səbəb olub.
Günəş şlyapalı meksikalı kakao ağacları arasında işləyir
Şokoladın acı gələcəyi? Quraqlıq və gənclərin köçü Meksikanın qiymətli kakaosunu necə təhdid edir
Daha ətraflı oxuyun
Eniş kakao ağacının paxlasından istehsal olunan və şokoladın əsas tərkib hissəsi olan kakaonun qiymətinin artması ilə nəticələnib.
Yeni hesabatda, Fil Dişi Sahili, Qana, Kamerun və Nigeriya kimi yerlərdə “ilk növbədə neft, kömür və metan qazının yanması ilə əlaqədar iqlim dəyişikliyi daha isti temperaturların artmasına səbəb olur”.
Müstəqil araşdırma qrupu Climate Central tərəfindən aparılan araşdırma, tendensiyanın xüsusilə iki ən böyük kakao istehsalçısı olan Fil Dişi Sahili və Qanada qeyd olunduğunu tapdı.Qərbi Afrikadakı 44 kakao istehsal edən ərazidən və kompüter modellərindən istifadə edərək, tədqiqatçılar bugünkü temperaturları qlobal istiləşmədən təsirlənməyən dünyanın əks faktı ilə müqayisə ediblər.
Tədqiqatçılar bu bölgələrin 32C-dən (89.6 F) yuxarı temperaturla üzləşmə ehtimalına baxdılar - kakao ağacları üçün optimal hesab edilən səviyyələrdən yuxarı.
Hesabatda hesablanıb ki, son on ildə qlobal istiləşmə oktyabr və mart ayları arasında əsas vegetasiya mövsümündə Fil Dişi Sahilində və Qanada 32C-dən yuxarı temperatur əlavə üç həftə əlavə edib.
Qlobal miqyasda rekord həddə olan ən isti il olan keçən il, təhlil edilən ərazilərin üçdə ikisində qlobal istiləşmənin ən azı 42 gün ərzində temperaturun 32C-dən yuxarı qalxdığını aşkar etdilər.
Tədqiqatçılar "həddindən artıq istilik məhsulun kəmiyyət və keyfiyyətinin azalmasına kömək edə bilər" dedi.
aia.az
Tərcümə şöbəsi
Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi
Digər xəbərlər
Tarix: 14-02-2025 | Saat: 21:15
Bölmə:Özəl | çapa göndər

Tədqiqatçıların fikrincə, iqlim böhranı qlobal kakao istehsalının təxminən 70%-nə cavabdeh olan Qərbi Afrika regionunda həftələr ərzində yüksək temperaturlara səbəb olub, məhsul yığımını vurub və ehtimal ki, şokoladın rekord qiymətinə səbəb olub.
Bölgədəki fermerlər son illərdə isti, xəstəlik və qeyri-adi yağışlarla mübarizə aparıblar ki, bu da istehsalın azalmasına səbəb olub.
Günəş şlyapalı meksikalı kakao ağacları arasında işləyir
Şokoladın acı gələcəyi? Quraqlıq və gənclərin köçü Meksikanın qiymətli kakaosunu necə təhdid edir
Daha ətraflı oxuyun
Eniş kakao ağacının paxlasından istehsal olunan və şokoladın əsas tərkib hissəsi olan kakaonun qiymətinin artması ilə nəticələnib.
Yeni hesabatda, Fil Dişi Sahili, Qana, Kamerun və Nigeriya kimi yerlərdə “ilk növbədə neft, kömür və metan qazının yanması ilə əlaqədar iqlim dəyişikliyi daha isti temperaturların artmasına səbəb olur”.
Müstəqil araşdırma qrupu Climate Central tərəfindən aparılan araşdırma, tendensiyanın xüsusilə iki ən böyük kakao istehsalçısı olan Fil Dişi Sahili və Qanada qeyd olunduğunu tapdı.Qərbi Afrikadakı 44 kakao istehsal edən ərazidən və kompüter modellərindən istifadə edərək, tədqiqatçılar bugünkü temperaturları qlobal istiləşmədən təsirlənməyən dünyanın əks faktı ilə müqayisə ediblər.
Tədqiqatçılar bu bölgələrin 32C-dən (89.6 F) yuxarı temperaturla üzləşmə ehtimalına baxdılar - kakao ağacları üçün optimal hesab edilən səviyyələrdən yuxarı.
Hesabatda hesablanıb ki, son on ildə qlobal istiləşmə oktyabr və mart ayları arasında əsas vegetasiya mövsümündə Fil Dişi Sahilində və Qanada 32C-dən yuxarı temperatur əlavə üç həftə əlavə edib.
Qlobal miqyasda rekord həddə olan ən isti il olan keçən il, təhlil edilən ərazilərin üçdə ikisində qlobal istiləşmənin ən azı 42 gün ərzində temperaturun 32C-dən yuxarı qalxdığını aşkar etdilər.
Tədqiqatçılar "həddindən artıq istilik məhsulun kəmiyyət və keyfiyyətinin azalmasına kömək edə bilər" dedi.
aia.az
Tərcümə şöbəsi
Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər
19-02-2025
18-02-2025