Alimlər yaxşı qədim Roma şərabının dadını və rəngini müəyyən ediblər
Tarix: 24-01-2024 | Saat: 19:34
Bölmə:Özəl | çapa göndər
Alimlər yaxşı qədim Roma şərabının dadını və rəngini müəyyən ediblər.Belçikalı arxeoloqlar qrupu Qədim Romada şərabın keyfiyyətinə hansı amillərin təsir etdiyini izah edib. İçkinin hazırlanması üçün qədim və müasir qabların müqayisəli tədqiqi göstərdi ki, içkinin dadı içkinin dəmləndiyi gil qabın boyun daralmış və sivri nazik dibinə görə yaranıb. Torpağın sıxlığı da həlledici rol oynadı.Qədim şərabçılar qabı torpağa basdıraraq şərabın temperaturu və turşuluğuna nəzarət edirdilər. Konteynerə batırılma dərinliyindən asılı olaraq spirtə fərqli dad və ətir verən kimyəvi birləşmələr əmələ gəlirdi. Məsələn, gəmi tamamilə torpaqda olsaydı, içki çörək və qoz aroması ilə bir az ədviyyatlı bir dad əldə etdi.Alimlər müxtəlif arxeoloji tapıntıları təhlil edərək müəyyən ediblər ki, şərabçılıq zavodları bütün Aralıq dənizini, Avropa və Asiyanın əksər hissəsini əhatə edən romalılar qızılı rəngli şirin ağ şərabı xüsusilə dəyərləndirirlər. Sakinlər bunun sağlamlıq üçün faydalı olduğuna inanırdılar.
Qədim Roma qablarının analoqu bu günə qədər mövcud olan gürcü qvevridir. Tədqiqatçıların fikrincə, onlar borc götürülməyib, sadəcə olaraq təxminən eyni vaxtda ortaya çıxıblar.
aia.az
Tərcümə şöbəsi
Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi
Digər xəbərlər
Tarix: 24-01-2024 | Saat: 19:34
Bölmə:Özəl | çapa göndər
Alimlər yaxşı qədim Roma şərabının dadını və rəngini müəyyən ediblər.Belçikalı arxeoloqlar qrupu Qədim Romada şərabın keyfiyyətinə hansı amillərin təsir etdiyini izah edib. İçkinin hazırlanması üçün qədim və müasir qabların müqayisəli tədqiqi göstərdi ki, içkinin dadı içkinin dəmləndiyi gil qabın boyun daralmış və sivri nazik dibinə görə yaranıb. Torpağın sıxlığı da həlledici rol oynadı.Qədim şərabçılar qabı torpağa basdıraraq şərabın temperaturu və turşuluğuna nəzarət edirdilər. Konteynerə batırılma dərinliyindən asılı olaraq spirtə fərqli dad və ətir verən kimyəvi birləşmələr əmələ gəlirdi. Məsələn, gəmi tamamilə torpaqda olsaydı, içki çörək və qoz aroması ilə bir az ədviyyatlı bir dad əldə etdi.Alimlər müxtəlif arxeoloji tapıntıları təhlil edərək müəyyən ediblər ki, şərabçılıq zavodları bütün Aralıq dənizini, Avropa və Asiyanın əksər hissəsini əhatə edən romalılar qızılı rəngli şirin ağ şərabı xüsusilə dəyərləndirirlər. Sakinlər bunun sağlamlıq üçün faydalı olduğuna inanırdılar.
Qədim Roma qablarının analoqu bu günə qədər mövcud olan gürcü qvevridir. Tədqiqatçıların fikrincə, onlar borc götürülməyib, sadəcə olaraq təxminən eyni vaxtda ortaya çıxıblar.
aia.az
Tərcümə şöbəsi
Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi
Xəbəri paylaş
Digər xəbərlər