Mobil versiya
Mütəxəssisdən xəbərdarlıq: Bunları sahurda yeməyin!
Tarix: 07-03-2024 | Saat: 15:19
Bölmə:Özəl | çapa göndər

Mütəxəssisdən xəbərdarlıq: Bunları sahurda yeməyin!

Yeditepe Universiteti Qidalanma və Pəhriz Bölüm Başçısı Dos. Dr. Binnur Okan Bakır Ramazan öncəsi sahur və iftar qidalanması ilə bağlı mühüm xəbərdarlıqlar edib.Ramazan ayı ailə üzvlərinin və dostlarının bütün günü aclıqdan sonra bir araya gəldiyi, müxtəlif yeməklərlə bəzədilmiş iftar süfrələrində az da olsa yemək yeyə biləcəyi, qidalanma rejimində və sağlamlıqda əhəmiyyətli dəyişikliklərə səbəb olan bir aydır. Mütəxəssislər Ramazan ayında sağlam qalmaq üçün düzgün qidalanma seçimlərinin edilməsinin vacibliyini vurğulayıblar.Yeditepe Universiteti Qidalanma və Pəhriz Bölüm Başçısı Dos. Dr. Binnur Okan Bakır Ramazan ayında necə qidalanmalı olduğumuz barədə məlumat verdi. Dos. Ramazan ayında yemək seçimlərimiz qədər istehlak edilən qidanın payının və iftar və sahur arasındakı yemək tezliyinin də önəmli olduğunu vurğuladı. Dr. Bakır, “Bu prosesdə düzgün seçimlər ümumi sağlamlığımıza böyük töhfə versə də, uyğun olmayan qida seçimləri və qidalanma tərzləri də sağlamlığımıza zərər verə bilər. İlk tövsiyələrdən biri sahura oyanmaq və günün əvvəlində ilk yeməyinizi yeməkdir. “İftarı mümkün qədər iki əsas yeməyə bölmək, daha sonra qan şəkərinizi balanslaşdırmağa kömək edəcək kiçik qəlyanaltılar qəbul etmək vacibdir.

"DÜZGÜN QİDALANMA METABOLİK NƏZARƏT"
Dos. Dr. Bakır qeyd edib ki, qan şəkərinin ortalaması və qan yağlarının müsbət dəyişdiyi də məlumdur. Dos. Dr. Bakır, “Sahurda istehlak edilən qidalar arasında liflə zəngin sağlam karbohidratlar olan təzə tərəvəz, meyvə və işlənməmiş taxılların olması və süd, qatıq, pendir kimi kalsium qaynağı istehlak edilməsi vacibdir. Tərkibində sağlam yağlar olan qoz-fındıq və zeytun istehlakı da qan şəkərinin idarə olunmasına və toxluğun uzamasına kömək edəcək. “Çox duzlu qidalardan, qızardılmış və qovrulmuş qidalar kimi çox yağlı qidalardan, kolbasa, kolbasa və salam kimi emal olunmuş ət məhsullarından uzaq durmaq lazımdır.

“İFTARı İKİYƏ BÖLÜN”
İftarın ikiyə bölünməsinin faydalı olacağına diqqət çəkən dos. Dr. Bakır sözünə belə davam etdi:

“İstehlak ediləcək qidaların bir anda boşqabın üzərinə qoyulması lazımsız və bilmədən həddindən artıq istehlakın qarşısını ala bilər. İftar yeməklərinə xurma, zeytun, pendir və tam taxıl çörəyi ilə üstünlük vermək olar. Alternativ olaraq şorba ilə salat və qatıq da istehlak edilə bilər. İkinci hissədə salatlar və tərəvəz yeməkləri ilə birlikdə ət, toyuq, balıq və ya quru paxlalılar və sağlam bişirmə üsulları ilə bişmiş tam taxıllardan ibarət əsas yemək yeyə bilərsiniz. Gec yatan fərdlərə iftardan 2-3 saat sonra qəlyanaltı tövsiyə oluna bilər. Bu yeməkdə zülal və kalsiumla zəngin olan süd, qatıq, pendir kimi qidalar mövsümi meyvə və tərəvəzlərlə birlikdə istehlak edilə bilər.

“İFTARı İKİYƏ BÖLÜN”
İftarın ikiyə bölünməsinin faydalı olacağına diqqət çəkən dos. Dr. Bakır sözünə belə davam etdi:

“İstehlak ediləcək qidaların bir anda boşqabın üzərinə qoyulması lazımsız və bilmədən həddindən artıq istehlakın qarşısını ala bilər. İftar yeməklərinə xurma, zeytun, pendir və tam taxıl çörəyi ilə üstünlük vermək olar. Alternativ olaraq şorba ilə salat və qatıq da istehlak edilə bilər. İkinci hissədə salatlar və tərəvəz yeməkləri ilə birlikdə ət, toyuq, balıq və ya quru paxlalılar və sağlam bişirmə üsulları ilə bişmiş tam taxıllardan ibarət əsas yemək yeyə bilərsiniz. Gec yatan fərdlərə iftardan 2-3 saat sonra qəlyanaltı tövsiyə oluna bilər. Bu yeməkdə zülal və kalsiumla zəngin olan süd, qatıq, pendir kimi qidalar mövsümi meyvə və tərəvəzlərlə birlikdə istehlak edilə bilər.

"ÇAY, QƏHƏ SU DEYİL"
Maye istehlakının əhəmiyyətinə də diqqət çəkən Dos. Dr. Bakır, “Yeməyimizlə yanaşı maye istehlakımıza da diqqət yetirməyimiz çox vacibdir. Unudulmamalıdır ki, çay və qəhvə kimi mayelərdən maye qəbulu kifayət etməyəcək və iftar ilə sahur arasında kifayət qədər su içməliyik


aia.az
Tərcümə şöbəsi



Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi


Xəbəri paylaş


Digər xəbərlər



Xəbərə şərh yaz
Ad və soyad:*
E-Mail:
Şərhiniz:
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə
22-01-2025