Mobil versiya
Hindistanın mübahisəli bölgəsi Fransa ilə rəqabət aparır
Tarix: 20-11-2024 | Saat: 19:43
Bölmə:Özəl | çapa göndər

Hindistanın mübahisəli bölgəsi Fransa ilə rəqabət aparır

Hindistanın idarə etdiyi Kəşmirdə, səhər azanının məhəllələrdə səslənməsindən çox əvvəl, Srinagar şəhərinin kandurları və ya çörəkçilər təndir sobalarını yandırdılar.

Qarlı Himalay dağlarında, Hindistanın şimal ucunda yerləşən Hindistan və Pakistan arasındakı bu mübahisəli bölgə qarlı buzlaqların, buz kimi mavi göllərin, küknarla örtülmüş dağların və şırıltılı, fırtınalı çayların cənnətidir. Onun gözəlliyi o qədər məşhurdur ki, Moğol imperatoru Cehangir bir dəfə “Yer üzündə cənnət varsa, o, buradadır, buradadır, buradadır” demişdi.


Kəşmirin zəngin tarixinə buddist zəvvarların, İslam hökmdarlarının, Sıx sülalələrinin və Mərkəzi Asiya İpək Yolu tacirlərinin mirası daxildir ki, onlar öz sənətlərini, sənətkarlıqlarını və ayinlərini dünyanın ən hərbiləşdirilmiş bölgələrindən biri olaraq qalan, onilliklər boyu davam edən qarşıdurma və münaqişələrlə boğulan bu qiymətli diyara gətirirlər. zorakılıq.

Ancaq problemli dövlətin hüdudlarından kənarda, Kəşmirlilərə gündəlik çörəklərini vermək üçün un, su və kərə yağı ilə işləyən sənətkarlardan az adam danışır.
Bölgənin zəngin çörək mədəniyyəti Avropa, Yaxın Şərq və Asiyanı birləşdirən qədim ticarət yolu olan İpək Yolu irsinin yamaqıdır. Düyü Kəşmirdəki ev təsərrüfatlarında bişirilən əsas məhsul olsa da, çörək yerli ictimaiyyəti və iqtisadiyyatı idarə edən şeydir. Yerli çörək bişirənlər gündə təxminən 10 növ çörək bişirirlər, hər birinin özünəməxsus ritualı və istehlak edilməli günün vaxtı var.
Kandurvanın Kəşmir cəmiyyətində necə bir yığıncaq və mədəniyyət yeri olduğunu izah edərək, "Kəşmirlilərin şəxsiyyəti daim təhdid altındadır, buna görə də çörək çox əziz tutduğumuz bir mədəniyyətin bir hissəsidir" deyir.

Kəşmirin ənənəvi çörəkçiləri olan Kandurlar müxtəlif çörəklər hazırlamaq üçün gil təndir sobalarından istifadə edirlər. Bu çörək bişirmə ənənəsi Orta Asiyada olanlara bənzəyir. “Təndir” termini farsca soba mənasını verən “tanur” sözündəndir. Qədim mənşəyinə baxmayaraq, çörək bişirmək üçün gil sobadan istifadə texnikası Kəşmir mədəniyyətində dərin kök salmış, əsasən dəyişməz qalmışdır.

aia.az
Tərcümə şöbəsi



Məlumatlanmaq üçün Facebook səhifəmizi


Xəbəri paylaş


Digər xəbərlər



Xəbərə şərh yaz
Ad və soyad:*
E-Mail:
Şərhiniz:
Kodu yazın: *
yenilə, əgər kod görünmürsə
20-11-2024