Ana Sayfa > Manşet / Ölkə > Spirtli içkilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ:

Spirtli içkilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ:


10-06-2019, 15:09. Yazar: sevinc1
Spirtli içkilərlə bağlı XƏBƏRDARLIQ:


“Kustar üsulla alkoqollu içkilərin hazırlanması yolverilməzdir və bu insan sağlamlığı üçün təhlükəlidir”.



Bunu Modern.az-ın sorğusuna cavab olaraq Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi Agentliyinin (AQTA) mətbuat xidmətindən bildiriblər.

Rəsmi məlumata görə, kustar üsulla alkoqollu içkilərin hazırlanmasında daha çox metil spirtindən istifadə edilir:



“Metil spirtindən istifadə edilməsinin başlıca səbəbi onun daha ucuz olmasıdır. Metil spirti insan orqanizmi üçün olduqca zərərlidir. Hətta metil spirtinin az miqdarda qəbulu belə orqanizmdə çox ciddi fəsadlara səbəb olur. Metil spirtindən əsasən qeyri-qida sənayesində istifadə edilir.



Kustar üsulla spirtli içki hazırlayarkən onun tərkibinə qatılan su yumşaldılmır, kömürdən keçirilmir. Bundan əlavə sanitar-gigiyenik norma və qaydalara əməl edilmir. İstehsalatda qida üçün yararlı olmayan, keyfiyyətsiz qablaşdırma materialları və tıxaclardan istifadə edilir. İşçilər heç bir tibbi yoxlamadan keçmədən istehsal prosesində iştirak edirlər. Bütün bunlar kustar üsulla hazırlanan spirtli içkilərin istehlak üçün yararsız olması ilə nəticələnir”.



Qeyd edilib ki, Azərbaycan Respublikasının Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi qida zəncirinin bütün mərhələlərində dövlət nəzarəti və tənzimlənməsini həyata keçirir:



“Agentlik tərəfindən qida məhsulları, eləcə də içki və spirtli içkilər risk əsaslı nəzarətə cəlb edilir. Məhsullar gömrük ərazisinə daxil olunduqdan sonra daşıdığı risk səviyyəsinə uyğun olaraq ekspertizadan keçirilir. Ölkəyə idxal edilən spirtli içkilərdən də nümunələr götürülərək, Azərbaycan Qida Təhlükəsizliyi İnstitutunun müvafiq laboratoriyalarında müayinə edilir. Ekspertizanın nəticələri uyğun olduqda məhsullara qida təhlükəsizliyi sertifikatı verilir. Həmin sertifikatla sahibkarlar məhsulları yerli bazarda sərbəst ticarət dövriyyəsinə daxil edə bilirlər.



Eləcə də ölkədə spirtli içki istehsal edən müəssisələr qida təhlükəsizliyi qeydiyyatından keçdikdən sonra həmin müəssisələrdə istehsal olunan məhsulların daxili bazarda dövriyyəsinə icazə verilir”.



Bildirilib ki, Qida Təhlükəsizliyi Agentliyi əhalinin sağlamlığının qorunması və təhlükəsiz qida məhsulları ilə təmin edilməsi istiqamətində mütəmadi olaraq tədbirlər həyata keçirir:



“Bununla yanaşı, konkret faktlara əsaslanan müraciətlər daxil olduqda, Agentlik tərəfindən plandankənar (növbədənkənar) yoxlamalar aparılır və adıçəkilən məhsul laborator müayinələrə cəlb olunur. Əgər vətəndaşların satış müəssisələrində satılan spirtli içkilər ilə bağlı şübhələri olarsa, bu barədə Agentliyin 1003 “Çağrı Mərkəzi”nə zəng edib məlumat verə bilərlər”.


aia.az
Geri dön