Ana Sayfa > Ölkə > Ramazanda yanlış qidalanma sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər
Ramazanda yanlış qidalanma sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilərDünən, 11:08. Yazar: sevinc1 |
![]() Ramazan ayında yanlış qidalanma bir çox sağlamlıq problemlərinə səbəb ola bilər. aia.az xəbər verir ki, oruc zamanı uzun saatlarca ac qalmaq və sonradan yanlış qida seçimləri etmək həzm problemləri, qan şəkərində ani dalğalanmalar və enerji azlığı kimi problemlər yaradır. Bəs, hansı qidalanma növü sağlamlıq probleminə yol aça bilər? - İftarda həddindən artıq şəkərli və karbohidratla zəngin qidaların qəbulu qan şəkərinin sürətlə qalxıb aşağı düşməsinə səbəb olur. Bu, yorğunluq, başgicəllənmə və zəiflik hisslərinə səbəb ola bilər. - Tez və həddindən artıq yemək həzmsizlik və şişkinlik kimi həzm problemlərinə səbəb ola bilər. - Çox yağlı, ədviyyatlı və qızardılmış qidalar mədədə narahatlıq yarada bilər. - Lif az olan pəhriz yemək və kifayət qədər su içməmək qəbizliyə səbəb ola bilər. - Həddindən artıq yağlı və işlənmiş qidaların istehlakı da bağırsaq hərəkətlərinə mənfi təsir göstərə bilər. - Gün ərzində su istehlak edilə bilmədiyi üçün iftar və sahur arasında kifayət qədər su içilməməsi baş ağrısı, halsızlıq, diqqəti cəmləmə kimi problemlərə səbəb ola bilər. - Yağ və karbohidratlarla zəngin bir pəhriz çəki artımına səbəb ola bilər. - Qeyri-kafi protein qəbulu əzələ itkisinə səbəb ola bilər. Ramazan ayında sağlam qalmaq üçün bu qidalanmadan istifadə edə bilərsiniz: İmsakda zülal, sağlam yağlar və kompleks karbohidratlardan ibarət qidalar qəbul edin; İftarda tez yemək yeməyin: Yüngül şorba və xurma ilə başlayın və həzm etmək üçün vaxt verin. Şəkər və işlənmiş qidalardan çəkinin: Qan şəkərini balanslaşdırmaq üçün tam taxıl, lif və təbii qidaları seçin. Bol su için: İftarla imsak arasında ən az 1,5-2 litr su içməyə çalışın. Hərəkət edin: Yüngül gəzintilər həzmə kömək edə bilər./Unikal aia.az Geri dön |